Compost

Compost

Compost maken is een onmisbaar onderdeel van de natuurtuin.
Wij maken een aantal composthopen per jaar. Belangrijk daarbij is de plek . Wij kiezen altijd voor een schaduwrijke plek met goede afwatering. Dit voorkomt dat de hoop te droog wordt voor goede vertering en de ondergrond te nat is voor het juiste bodemleven.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/sites/site44129/web/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1199
Compost

Eerst halen we  de eventuele graszoden eraf zodat de wormen makkelijker in de composthoop kunnen komen. Dit doen we in een vierkant van ongeveer 2 meter.
Daarna zetten we 4 palen neer op de hoeken van het vierkant. Als ze in de grond zitten zijn ze ongeveer 1,5 meter hoog. Dit is de uiteindelijke hoogte van de composthoop.
Aan de binnenkant van de verticale palen leggen de ruim 2 meter lange horizontale palen. We stapelen ze om en om waardoor er ruimte tussen de palen ontstaat. De palen zijn bij ons vrij rechte stammetjes uit het bos met een diameter van rond de 8 cm.

We zetten een takkenbos (stuk of 5 takken) in het midden van het vierkant vast in de grond. Dit zorgt voor de verticale ventilatie.

Dan beginnen we aan het opbouwen van de composthoop.
De eerste laag is een laag grof materiaal van ongeveer 20 cm. Denk hierbij aan kleine takken en stengels van b.v. mais, kool e.d.
Nu doen we er een paar centimeter oude compost op. Dit zorgt voor micro organismen die nodig zijn in de hoop. Tussen elke volgende laag herhalen we dit.
De 3e laag is meestal onkruid uit de moestuin.
Om de 3 lagen strooien we een beetje zeewierkalk voor de nodige mineralen en spoorelementen.
Dan bouwen we de hoop laag na laag op. Afwisselend, onkruid (20 cm), bladeren (20 cm), keukenafval (20 cm), zaagsel (2 cm), waterpest (10cm). Net wat goed uitkomt.
Keukenafval doen we eerst in composttonnen om te voorkomen dat we ongedierte te eten geven. Na een aantal maanden is het al zo ver afgebroken dat we het als lagen op de composthoop kunnen gebruiken.

Het beste kan je de composthoop binnen 3 weken afmaken. Dit zorgt voor een optimale broei. Eventueel kan je de grootte van de hoop daar aan aanpassen. Broei versnelt het afbraakproces enorm en is belangrijk voor het doden van onkruidzaden en schimmels in de compost. De temperatuur kan wel oplopen tot 60 graden.

De compost kan al na een maand of 3 gebruikt worden. Wij hebben minder haast en laten de composthoop minimaal een jaar liggen voordat we de compost gebruiken. Op deze manier wordt alles helemaal afgebroken en omgezet door wormen en schimmels tot prachtige tuinaarde.