Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage is bedoeld om het lichaam weer in balans te brengen. 

Gespannen spieren en zorgen maken dat je niet lekker in je vel zit, waardoor er nog meer spanning ontstaat. Door het lichaam te masseren ontspannen de spieren zich. Ook gedachten en zorgen raken op de achtergrond. Hierdoor kunnen lichaam en geest zich opladen, raken ze de afvalstoffen die zich in de loop van de tijd hebben opgehoopt kwijt en kun je als herboren verder.

De ontspanningsmassage duurt ongeveer een uur. Van tevoren hebben we een gesprekje over de verwachtingen en wensen die je hebt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over pijnpunten waar je extra aandacht naar toe wil laten gaan. Maar ook of de aanrakingen stevig of liever wat zachter moeten zijn. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen waarbij ik niet mag masseren, of alleen in overleg met een medisch specialist. Dit zijn de zogenaamde contra-indicaties. Daar vraag ik uiteraard ook naar voordat we beginnen.

Tijdens de massage kun je kiezen voor zachte muziek of gewoon stilte. Verder werk ik met verschillende soorten massage-olie. Er is een natuurlijke basisolie (amandel- of abrikozenpit). Deze geurt in principe niet, maar ik kan er ook een paar druppels etherische olie aan toevoegen. Ik heb ook andere soorten natuurlijke olie die al geuren van zichzelf. Al deze olie trekt goed in en laat dus geen vettig gevoel achter.

De massage bestaat uit een serie van effleurages (strijkingen). Ik begin bij de rug en ga dan langzaam door naar de schouders, de nek en het hoofd. Daarna ga ik via de armen en handen naar de benen toe. Als laatste komen de voeten aan de beurt.

Ik wissel ontspannende langzame strijkingen over de lengte van het lichaam af met wat stevigere knedingen en snellere effleurages over de breedte van het lichaam. Op deze manier wordt de hele bloedsomloop gestimuleerd. Daardoor kunnen er meer voedingsstsoffen uit het bloed door het lichaam worden opgenomen wat de weerstand verhoogt. Ook worden afvalstoffen die zich in de loop der tijd hebben opgehoopt makkelijker afgevoerd. De massage stimuleert de hersenen bovendien om een lichaamseigen pijnstiller aan de bloedsomloop toe te voegen. Door deze natuurlijke endorfinen zal eventuele pijn verminderen of zelfs weggemasseerd kunnen worden. 

Na de massage is er tijd om even lekker bij te komen met een kop thee of een glas water.